יום ראשון, 26 בספטמבר 2010

לאמא הטרייה – איך להימנע מכאבי גב?

 
התחילו לך כאבי גב? אז ככה, או שזה הזדקנה או שנירדמת על הספה בסלון או שמדובר באמא טרייה. ביום אחד נולדה משקולת במשקל של 3.3 קילוגרם פחות או יותר ואף אחד בעצם לא לימד אותנו איך להרים אותה נכון. למה בעצם לכל האמהות הטריות יש כאבים בגב ואיך ניתן למוע אותם?
נשים אחרי לידה בד"כ מתחילות את המירוץ הזה של האמהות, את המרתון הקשה האינסופי, בלי חגים, בלי חופשים ולילות בנקודת פתיחה מאד חלשה. ההיריון הארוך מחליש מאד את כל הגוף, את כל השלד, את היציבה. הלידה כשלעצמה היא סוג של טראומה לגוף, אירוע מאד אגריסיבי, קשה, ארוך. בבת אחת מתרוקנת הבטן, שרירי היציבה מעט מבולבלים וחלשים וצריכים שוב ללמוד לאזן את עצמם. דווקא שצריך את כל האנרגיות ואת כל הכוח והשמחה וההתרגשות נכנסות האמהות לתקופה של עייפות מאד קשה, כל הכאבים מתחילים ובנוסף לזה יש להן משקולת ביד של 3 קילוגרמים בערך שהולכת וגדלה מדי יום .
כמו ברוב הניתוחים גם לאחר הלידה חשוב לשכב ולנוח כמה שאפשר בחודש וחצי הראשונים כמה שאפשר (אחרי ניתוח קיסרי התקופה היא עד 10 שבועות). חשוב להקשיב לגוף, הכוונה לא מדיטציה או היפנוזה אלא לתת לגוף את הזמן ריפוי שהוא צריך ואז לאט לאט לחזור לכושר. הכוונה היא לכושר מתאים כי מה שעשינו בגיל 20 כבר לא מתאים אחרי לידה, להתאים את הכושר למצב הגוף החדש כדי שהוא באמת יהיה פונקציונלי ויתמוך בחיים. כמה זמן אחרי הלידה אפשר לחזור ולעשות כושר?
את רצפת האגן אפשר להתחיל לכווץ ולחזק מיד אחרי הלידה במהלך משכב הלידה. אחרי 6-10 שבועות אפשר להתחיל בהדרגה לחזור לפעילות בצורה הדרגתית. כושר זה לא מותרות זה איכות חיים ולפני חזרה לגזרה ומעבר לבריאות האישית מדובר פה גם על מוצרי תינוקות כגון סלקל כיוון ששום אמא לא יכולה להרשות לעצמה שיתפס לה הגב כל שני וחמישי או שהיא לא תאכל לרוץ בפארק אחרי הילד.
על מנת להקל על עומסים שיושבים על השלד מומלץ לאמץ לחיי היום יום מספר פעולות. דבר ראשון, הנקה. תנוחות הנקה נכונות לגוף, אחרי שבועיים של הנקה לא נכונה מבחינת התנוחה כל הגוף כבר כואב ותפוס וכל ההנקה הופכת להיות מסורבלת, כואבת ולא נעימה. מלכתחילה חשוב למצוא את המצב של לשבת זקוף עם תמיכה מתחת לרגליים (אולי שרפרף) ולזרוע (אולי כרית), להחזיק איפה שצריך אחיזה בטוחה אבל איפה שאפשר גם להרפות.
שנית, הרמה התינוק על הידיים. באופו טבעי אמהות מרימות את התינוק על אותה הכתף אז לשים לב להרים ולהעביר את התינוק גם לצד הפחות נוח. לדאוג באופן מודע להעביר את התינוק כי זה יוצר א-סימטריה בגוף, זה יוצר כאבי גב וזה יוצר שינויים של ממש בשלד. נקודה נוספת שמחזקת את החלפת הכתף היא הנקודה שהחזקת הילד על אותה הכתף כל הזמן גם יוצר א-סימטריה אצל התינוק, התינוק מתרגל להסתכל רק מצד אחד. במצב שכזה התינוק בונה את הכוח והשרירים שלו ולאחר כמה חודשים פתאום רואים שהוא עם נטייה הצדה והולכים לפיזיותרפיסט ע"מ לנסות לתקן.
נקודה נוספת היא כאשר מתכופפים לתינוק ששוכב על הקרקע יש לכופף את הברכיים ולא את הגב. נקודה חשובה לא רק בזמן היריון אלא לכל התכופפות שהיא.
לסיכום, התקופה של אחרי ההיריון היא לא קלה ודורשת אנרגיות רבות תקופה שב הגוף עייף וחלש וצריך אותו חזק ובריא. צריך לדעת לעבוד נכון עם הגוף כדי לשמור על עצמנו ולהכין את הגוף לגיל יותר מאוחר.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה